Városi kukac

#17. – Vakvezetőkutyák a közlekedésben

2019. október 27. - V4090K

Amikor kijelenti valaki, hogy az állatok nem dolgoznak, az hazudik. Mivel, ha csak a vakvezető kutyákat vesszük, ők komoly munkát végeznek embertársaink oldalán. Látásukat kölcsönzik látássérült gazdájuknak, vigyáznak rájuk és segítik minden napjaikat. A munkájuk szinte 24 órás, de azért nem csak munka az életük, sőt amikor nincs rajtuk a hám, akkor szolgálaton kívül vannak és ezt ők is tudják.

egy-vakvezeto-kutya-hamban-varakozik-gazdajara-fekvo-pozicioban.jpg

 (Fotó: MVGYOSZ)

Interneten és szájhagyomány útján sok olyan történetet hallani, hogy vakvezető kutyával közlekedő utasra szóltak rá járművezetők, mert szájkosár kellene a kutyára, de egy segítőkutyára ez nem igaz. Nem akarok ezeknek a dolgoknak hinni, pedig ha ennyien mondják biztos előfordult már párszor. Egy vakvezető kutya kiképzése nem két hét és mondhatni nem egy OKJ-s tanfolyamot végeznek el, hanem egyetemi szinten tanulják hivatásukat. Kölcsönzik a szemüket a gazdájuknak és figyelnek rájuk, biztonságot nyújtanak ezek a hűtársak. Egy kicsit tekintsünk is ki a múltba és a MVGYOSZ Vakvezető kutya – kiképző Központjáról essen pár szó, mivel ezt a bejegyzésemet ők segítik. Ők voltak az első kiképző Központ Magyarországon. Idézem is a bemutatkozásukból ezt a részt.

„Ezen a területen 1976-ban indult el a vakvezető kutya kiképzés, köszönhetően Vitéz Lovag Rithnovszky János Úrnak, aki a csepeli Vakvezető kutya-kiképző Központ alapítója. Hosszú küzdelmet vívott az élettel, saját magával és sokszor a világgal. Küzdelmének és évtizedes kutyakiképzői tevékenységének köszönhetően jöhetett létre Magyarországon elsőként a Kutyaiskola. 1977-ben azonban, az akkori egészségügyi kormányzat az iskolát bezáratta, mert túl költségesnek találta. Azonban azok az emberek, akik erre a szolgáltatásra, erre a négylábú segítőtársra szorultak, nem hagyták ezt annyiban. A legmagasabb helyekig elmentek, annak érdekében, hogy az iskola újra megnyithasson, és sikert értek el. 1978-ban újra megnyitották az iskolát, azóta folyamatosan és töretlenül működik. 1978 óta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) kezelésében, annak szerves részeként, szolgáltató egységeként működött az intézmény.”

’78 óta körülbelül 800-900 kutya került ki a központból és jelenleg 19-20 kutya évente. Jelenleg is sokan várnak vakvezető kutyák segítségére és látva a számokat, jelenleg 19-20 kutya kerül ki évente és körülbelül 84 jelentkező vár a segítségükre. Egy kutya kiképzése sok idő és sok pénz. Ha elvégzik a tanfolyamot és minden papírt megszereztek, mert igen is ezeknek a kutyáknak komoly hatósági vizsgán kell átesniük, akkor jöhet a munka és körülbelül 8-10 esetenként 12 éves korukig dolgoznak, majd jönnek a nyugdíjas évek.

csoportkep-a-kikepzokkel-es-a-vakvezeto-kutyakkal.jpg

 (Fotó: MVGYOSZ)

Továbbá az Kiképző Központnak bárki segíthet. A programjukban van egy pont, aminek az a célja, hogy a 8 hetes kutyákat egészen egy éves korukig ingergazdag környezetben kell nevelni, természetesen felügyelet mellett. Itt következik az egyik fontos vizsga, a kutyákat tesztelik különböző reakcióra. Bírniuk kell a városi zajt, nem vehetnek fel olyan jellemvonásokat, amik engedetlenségbe - kivéve értelmes engedetlenség - torkolhatnak, illetve agresszívak sem lehetnek hisz főfeladatuk a segítség lesz. Ha ezen a vizsgán átmennek jöhet egy 6 hónapos kiképzés, amiről az MVGYOSZ youtube oldalán részletes videókat is nézhettek. A kiképzés végén a leendő gazdákkal folytatódik a tanulás. Össze kell szokniuk és nem csak a kutyának, de a gazdának is tanulnia kell ilyenkor. Ez egyhetes, bentlakásos munkafolyamat, mely során megtanulják a kutyát kezelni, irányítani, ápolni. A következő 2 hónapban lakóhelyi átadón vesz részt a páros. Az ideiglenes használatba adott kutya és gazdája folyamatos kiképzői megfigyelés alatt van, továbbá a lakhelyen használt útvonalak megtanulása és a beilleszkedés segítése is feladata a kiképzőnek.

„Ezt az időszakot egy központi - a Magyar Terápiás Kutyák Szövetsége Egyesület /MATESZE/ által levezetett -közlekedésbiztonsági vizsga zár, amelyen a látássérült gazda és új társa teljesen önállóan vesz részt lakóhelyi környezetben.”

Az Kiképző Központ jelenleg is 80 kutya – gazda páros munkáját felügyelik. Ez nem jelent mást, mint hogy a munka 4. programjába kerülnek a párosok, melynek célja a nyomon követés. Ez a munkafolyamat a háttérben zajlik tovább.

Vannak szabályok, amiket mindig elmondanak az embernek, de csak azért is megszegik. Akár kapkodás miatt vagy figyelmetlenség miatt. Ilyen az, amikor azonnal segíteni akarunk egy látássérült közlekedőnek és megragadjuk a kutya hámját és azzal együtt vezetjük át kettőjüket, de hallottam olyan történetet is már, hogy a kutya nyakörvét fogták és vitték át a gyalogátkelőhelyen a két közlekedőt úgy, hogy nem is arra szerettek volna menni. A hám a kutya és a gazda közti kommunikációs csatorna, ez az ő privát „beszélgetésük”, ne szóljunk bele!

Fontos, hogy ne etesd a segítőkutyát és ne is simogasd. Igen ezek a Labradorok perceken belül tudnak úgy nézni bárkire, hogy „éheztetve van és sanyarú sorsú állat ezért, ha esetleg a zsebedben van valami kis apróság szívesen fogadom”. De nem etetjük őket, mivel a figyelemelterelődés miatt egy ember élete kerülhet veszélybe. Nincsenek rosszul tartva és mivel folyamatos megfigyelés alatt állnak ezek a párosok így, ha valami kirívó dolog történik a vakvezető kutyát megvonhatják és visszakerül a központba, hogy új gazdát találjanak nekik.

Az elektromos autókat és a walking dead zombikat (telefonba merülve kóborló egyének) ellen viszont a kutya látása talán a legjobb megoldás. A kutya látja a zombikat és a néma autókat így azonnal megáll, ezzel jelezve a gazdájának a veszélyt.

71763667_2591681030888292_2135453547683119104_o.jpg

 (Fotó: MVGYOSZ)

Ismétlésként viszont még egy kicsit az elsőbbségi helyekről. A tömegközlekedési eszközökön az elsőbbségi helyek nem feltétlen kutya kompatibilisek. Így lehet nem is oda fog leülni látássérült gazdájával egy kutya, mert már talált egy megfelelő helyet mindkettőjüknek. Ha nem talált és a kutya az utastér állóhelyeinek egyikébe belelóg, kérlek nézz a lábad elé, ne lépj rá szegényre!

És íme a szájkosár kérdése. 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet, 10. §, 2. bekezdése, ami szó szerint így hangzik. „A segítő kutyát alkalmazó személy szájkosár nélkül alkalmazhatja a segítő kutyát.” Abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy valóban segítő kutyáról van szó (mert ebben a rendeletben rengeteg segítőkutya létezik), akkor elkérhetjük a papírjait. Igen ezeknek a kutyáknak van egy „jogosítványuk”, amin minden fontos információ rajta van. Többek között az is, ha már nem segítőkutya többé.

Ha szeretnétek több videót látni a kutyák kiképzéséről ezen a linken megtalálhatjátok a videókat: https://www.youtube.com/user/MVGYOSZ/videos

Illetve ha az iskoláról szeretnétek még többet, vagy segíteni nekik ezen a linken minden információt megtalálhattok: http://www.mvgyosz.hu/amit-adunk-hu/latasserulteknek-hu/vakvezetokutya-kepzes/

Ha tetszett a bejegyzés és kíváncsi vagy mi lesz még az oldalon, látogass el a facebook oldalunkra, ahol minden történésről beszámolok majd.

süti beállítások módosítása