Városi kukac

#18 – Türelem

2019. november 10. - V4090K

Rövid témának ígérkezik, meglátjuk mi sül ki a végére. Igyekszem ezt az egészet türelemmel kezelni, de valljuk be a közlekedők számára (legyen az járművezető, gyalogos, utas), ez a legnehezebb a közlekedésben. Azzal, ha csak egy ember türelmetlen kezd lenni, másokat idegessé, frusztrálttá, türelmetlenné tehet. Ez a láncreakció meg megy tovább egyénről-egyénre, helyszínről-helyszínre.

img_20190530_180927.jpg

 (Fotó: V4090K)

Na jó egy kicsit hazudtam, hogy ez egy örök folyamat, de ha nem kezeljük türelemmel a türelmetlenséget, akkor lehet egy ördögi kört fogunk alkotni. Nagyon régen még rendszeresen utaztam vidékre és hát a Balaton környékén megnövekszik az emberek száma főleg nyáron, jó időben. Óhatatlanul is azok a busz járatok, amik ott közlekednek megnövekedett forgalommal vannak megáldva és hát rengeteg türelmetlen utas is vár rájuk. Ott összeismerkedtem egy járművezetővel és neki volt egy kellemetlen szituációja, amit akkor nem teljesen értettem még. A történet egyszerű volt busz megérkezett ajtó nyílik, vezető szállt volna le segíteni a csomagokat bepakolni, de a türelmetlen kortalan tömeg már nyomult is, hogy helyet foglaljon. Itt még tartotta magát és nem szakadt el a cérna pedig fél órás pluszban volt. A cérna ott szakadt el, amikor az egyik hölgy miután felszállt elkezdte hangosan számon kérni a busznak vezetőjét mi az, hogy késik már rég nem kéne itt lennie és még a csomagja se fér be rendesen, nagyon reméli, hogy nem lesz semmi baja és egyébként is miért nem hiszi el róla hány éves minek kell személyigazolványt mutatnia. A vezetőnek itt eldurrant az agya és közölte a hölggyel, hogy lehet őt idegesíteni ilyenekkel, de ne felejtsék el, ki vezet és kinek a kezében van a kormány, mert ha az idegtől rosszul lesz nem garantál semmit. Most ezt egy kicsit átfogalmaztam, de szerintem érti mindenki a lényeget.

Miért is hoztam elő ezt a történetet?

Akár hogy is nézzük, ha egy ember türelmetlen és ideges, akkor a körülötte lévők is elkezdik ezt érezni. Nézzük meg azokat az autósokat, akik cikáznak a többiek között csak azért, hogy előbb oda érjen a lámpához, hogy várja a zöldjét. Ezzel a manőverezgetéssel olyan helyzetet teremt, ami másnak kellemetlenséget okoz, arról nem is beszélve, hogy a zavarás fogalmát ki is meríti, amit tilt a KRESZ.

„Zavarás: olyan magatartás, amellyel valaki másnak a közlekedését nehezíti, a közlekedés más résztvevőit megijeszti, neki kényelmetlenséget vagy kellemetlenséget okoz, magatartásával figyelmét elvonja vagy indokolatlanul leköti (pl. zavar az a járművezető, aki a kürtöt, fénykürtöt, vagy a távolsági fényszórót indokolatlanul használja. Zavar az a járművezető is, aki a járműve sebességével megtéveszti az elsőbbséggel rendelkezőket).”

5.jpg

 (Fotó: 427h)

Ezzel, hogy te türelmetlenül tolakodsz előre, másokat is akár türelmetlenné teszel mert ő szépen haladt a sorba mind addig, amíg te nem pofátlankodtál be elé. Ez a türelmetlenség, frusztráció lehet benne lesz abban, aki elé befurakodtál és tovább adhatja a következőnek és így tovább.

Vagy amiről már szó is esett talán. Mindenki a közlekedésben szeretné behozni az elvesztegetett idejét. Otthon lassan készül a gyerekünk, húzza az időt. Tudom, hogy el fogok késni. Kimegyek a forgalomba, igyekszem ezt az időt behozni ezzel kellemetlenséget okozok a körülöttem utazóknak. Vigyük tovább ezt a példát. Egy friss jogosítvánnyal, kevés tapasztalattal rendelkező autós megy előttem (szerintem) lassan. Én felfokozott idegállapotba türelmetlenül ráállok a seggére, ezzel követési távolságot semmibe véve és ráakasztok szerencsétlen nyakába még egy stressz faktort, hogy „itt van a seggemben, ha fékezek tuti belém jön”. Elterelem a figyelmét elkezd kapkodni és lehet meg lesz a baj. Vagy csak egy elindulásnál lefullad sokszor, na bumm és akkor mi van? Majd rutint szerez és nem lesz ilyen. Senki nem úgy született, hogy tud vezetni profin. Mindenesetre itt sem az a megoldás, hogy ráfekszem a dudára és kiabálok, hogy „miért nem mész már?!”.

Térjünk rá egy pár mondat erejében viszont a nagy ászra. Ugye ezeket az egy-egy szereplős türelmetlenség hatás-ellenhatásait megnéztük. Na, de mi van akkor, amikor egy ilyen türelmetlen siető autós és/vagy gyalogos/kerékpáros/motoros/rolleres veszélyhelyzetbe keverve magát áthajt/fut a villamos előtt, mondván „én még itt átférek”. A te türelmetlenségeddel lehet, hogy a villamosvezetőt már annyi inger érte, hogy „senki többet harmadszor” és ott robbanunk a fülkébe és kifakadunk, mert az tényleg egy rossz menetet próbálunk teljesíteni. Idegesen csukhatunk ajtót, odacsukhatunk valakit. Intenzívebben gyorsíthatunk, lassíthatunk azt fogják érezni az utasok, hogy krumpli szállítást kezdtünk utas szállítás helyett. Ezzel 1-től, akár 300 főig tudunk kellemetlenséget okozni. Addig amíg egy-egy ember között ment tovább ez a reakció, itt a villamoson lehet, hogy mi egy embertől kapott inger miatt, akár pár száznak is tovább adjuk ezt a frusztrációt, idegességet.

A türelmetlenség lehet, hogy csak egy pillanatnyi állapot, de nem mondom azt, hogy ha valaki alapjába véve türelmetlen, akkor a közlekedésben türelmes lesz az illető. A közlekedésben, ahogyan viselkedünk az a pillanatnyi lelki állapotunknak a kivetülése az alap természetünkkel karöltve. A türelmetlen ember lehet nem mindig az, de éppen akkor ott munkahelyi, családi, vagy akármilyen gondok miatt egyszerűen nem tud több erőt befektetni a türelemre így megy az egész a levesbe. Ez egy láncreakció lesz viszont, ami robban, akár baleset formájában is. Következőre, ha türelmetlenül kezdesz el viselkedni, jusson eszedbe ez az írás és gondold tovább az egészet, hogy azokkal a döntésekkel, amit türelmetlenségedben hozol meg milyen következményekkel járhat.

 (Videó: PPSF)

Ha tetszett a bejegyzés és kíváncsi vagy mi lesz még az oldalon, látogass el a facebook oldalunkra, ahol minden történésről beszámolok majd.

süti beállítások módosítása