Városi kukac

#3 - A járművezető

2019. június 20. - V4090K

Ha szépen sorban haladunk, akkor eljutunk a járművezetőig. Kicsoda a vezető?

„Az a személy, aki az úton járművet vezet vagy állatot hajt. A gépkocsivezetés oktatása és az azt követő gyakorlati vizsga során vezetőnek az oktató minősül. A segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek.”

21.jpg

 (Fotó: 427h)

Mindenkor fontos viszont, hogy a járművezetésnek is vannak bizonyos feltételei. Járművet csak az hajthat aki:

  •  Jogszabályban meghatározott vezetői engedélyt megszerezte és ez nála is van.
  •   A jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van.
  •   Vezetésre hátrányosan ható szer hatása alatt nem áll, szeszes italból származó alkohol a szervezetében nincs.
  •   Járművezetéstől nincs eltiltva.
  •   A járművezetését az üzemben tartó illetve a vezető olyan embernek nem adhatja át a vezetést, aki a fenti feltételeknek nem felel meg.

Illetve van egy pont, ami a kerékpárosokra van specializálódva (és azért érdekesen hangozhat):

  •  Ha a biztonságos vezetésre képes állapotnak megfelel a kerékpár vezetője, nem kell alkalmazni a járművezető szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol jelenlétére vonatkozó korlátozást.

Ezek a szabályok a villamos járművezetőjét is érintik. Annyi a különbség, hogy nekünk teljesen más plasztik kártya van a zsebünkbe. Régen a "B" kategória mellé egy "V" kategóriával jelezték azt, hogy valaki villamost is vezethet. Most már vasúti járművezetői igazolvánnyal rendelkezünk.

Hogy lesz valaki villamosvezető?

Ez egy viszonylag hosszú folyamat. Ha valaki továbbjut az előszűrőkön, és felvételt nyert a közlekedési vállalathoz, akkor elkezdődik a papír munka és az egészségügyi alkalmassági vizsga. Közúti vasútijárművezetők egészségügyi alkalmassági vizsgája szigorúbb és más jogszabály (203/2009. (IX. 18.) Korm. rendelet) szerint történik, mint aki sima jogosítvány megszerzésére adja a fejét. Amikor én voltam az orvosin, két nap volt a vizsgálat. Első nap beszélgetések és sima egyszerű vizsgálatok voltak, másnap reggel éhgyomorra teljes labor és pszichológiával folytatódott. Ha ez megvolt, akkor az orvosi alkalmassági eredményét a közlekedési hatóság felé elküldik, akik meghozzák a határozatot arról, hogy alkalmas-e az illető, avagy sem. Ha alkalmas, minden feltétel adott jöhet a tanfolyam.

A tanfolyam időtartama változó. Itt szerezzük meg a kis plasztik kártyánkat, a tanúsítványunkat (típusokról, vonalakról), két másik füzetecskét és az összes sikerrel záruló vizsgáról a kivonatot. A villamosvezetőknek minden jelenleg forgalomban résztvevő villamosra, külön típus vizsgát kell tennünk. Csak azt a típust vezethetjük, amire van vizsgánk és furán hangzik, de csak arra vezethetünk, amerre megvan a vonalismeretünk. Vonalismeretünk tartalmazza a kocsiszíneket és vonalszakaszokat.

spidermanavengersdowney.jpg

De emögött a sok jogi és száraz bevezetés mögött kik vagyunk mi? Hivatásos járművezetők! Naponta megyünk ki az utcára, hogy több ezer ember életét könnyítsük meg az utasszállításban. Ezzel együtt pedig rengeteg baleset közeli helyzetnek nem engedünk!

„A nagy erő, nagyobb felelősséggel jár!”

Ha tetszett a bejegyzés és kíváncsi vagy mi lesz még az oldalon, látogass el a facebook oldalunkra, ahol minden történésről beszámolok majd.

süti beállítások módosítása